Saturday, September 25, 2010


"...un manifest al cubului"

Cubul este acea entitate ce poate juca atat in lumea abstractiilor cat si in cea imediata a lucrurilor taioase. Colturile sale sunt atat de ascutite in ambele cazuri: iti pot intepa fie carnea, fie gandurile, efectul este acelas: vei deveni constient de existenta cubului indiferent ca vrei sau nu; poti totusi alege sa-i negi existenta, sa-l invalui intr-o abstractie ce se neatizeaza pe ea insasi [...] totusi, odata intrat in contact cu un adevar imediat, chiar daca il negi, va trece in nivelul instinctual. A doua oara, din instict vei stii ca acele colturi taioase apartin unui cub si in nici un fel nu vei mai putea sa ii aplici o negatie.

Instinctul nu este altceva decat o suma de adevaruri pe care nu vrem sa le acceptam sau inca nu le-am acceptat inca, este una din lagaturile cu irationalul, acel zid de care ne lovim atat de des. Ratiunea cubului rezida intr-un irational care ne scapa dar in acelas timp este tot timpul cu noi.

Le fel cum un cub intra in viata noastra fie ca vrem sau nu, la fel si restul evenimentelor exterioare: isi forteaza existenta in a noastra constiinta, ce alegem sa facem cu ele, tine complet de noi, in orice caz, acestea raman prinse de noi precum niste picaturi de apa care se unesc in apropierea altora, devin un intreg, poate cu o forma si un sens complet diferite insa integrate.

"un manifest al lor..."

Art from: conclaveobscurum.ru

0 Comments:

Post a Comment

<< Home