Sunday, April 11, 2010"...traim in cutiute"


Am aruncat cateva priviri pe fereastra, nuantele de gri ne amenintau cu stropi de ploaie iar lipsa culorilor mi-a permis sa vad cu adevarat, dincolo de aparenta lor inerenta. Blocurile colturoase, arse de Timp, niste monolituri inchinate decandentei universale, numita societate. Acest virus, in care ne nastem si in care ne vom stinge, aceasta ne este "tarana".

Intotdeauna am avut o problema cu lucrurile evidente, acceptate fara intrebari, pe poarta intunecata din spatele constiintei. Le putem vedea cu adevarat, foarte rar, uneori doar pentru o clipa, cand o parte din distractiile externe scad la un anumit nivel critic; in momentul acela putem vedea mai mult, ochii ni se deschid cu adevarat, un moment de Adevar. Procesele evidente fiinteaza in fiinta noastra, Evidentul este integrat in constiinta si in acelas timp nu este.

Ce este evident ? Traim in cutiute. Cutiute din beton sau cutiute din neant, suntem captivi ideilor sau conceptelor implantate prin acea portita de care ziceam. Si aproape la orice nivel am privii din asamblu tot ramanem prinsi intr-o cutie, insa relativa la Rest va ramane intotdeauna o cutiuta.

Am ajuns sa putem comunica cu oricine de oriunde, aproape instant. Ne largeste acest lucru orizonturile ? Avem acces la mai multa informatie ? Devenim mai buni ? poate... Dar, asta ne permite sa ne micsoram cutiuta si mai mult, sa o facem si mai mica: o cutiuta intr-o cutiuta intr-o alta cutiuta...

Interactiunea reala dispare, totul se reduce la o comunicare fada, lipsita de corp, comunicam fantomatic, ne deschidem mintea catre superficial, catre o lume lipsita de substanta. Cu cat cutiuta este mai mica, ca atat avem mai multe motive sa retezam substanta din viata noastra, o segregam de la radacina, pastrand doar spiritul lipsit de corp.

Cream astfel o noua societate, un nou virus pentru cei ce vor veni, unul cu atat mai devastator, cu cat cutita va fi mai restransa. Pregatim, in Evident, un nou Iad, o noua cutiuta pentru cei noi, iar in proces o miscoram si pe a noastra, ne implantam singuri prin Evident, prin normalizare, acceptul fata de o cutiuta si mai mica.

"din ce in ce mai mici..."

3 Comments:

Blogger joe said...

Trebuie sa scap cumva de cutiutza...

April 11, 2010 3:34 AM  
Anonymous V said...

Cutiute, burti de peste...tot aia. Oricum le-ai spune, limitele astea au existat dintotdeauna. Impuse de societate, caci in afara ei nu prea ai cum sa traiesti, ne-au tot strans mereu, din ce in ce mai tare. Exact ce spusesem eu in postul ala cu care tu nu esti de acord. :)

July 03, 2010 5:19 AM  
Blogger dakull said...

Hmm, still not. Odata ce realizam aceaste limite, inceteaza a mai fi limite, in sine sunt doar productii ale mintii noastre. In special cele de care iti place atat de mult sa te agati, cele sociale :)
Cum ziceam, avem o facticitate, un determinat, poate chiar cum zicea nietzsche, ne nastem cu o proto-personalitate si etc. Dar responsabilitatea propriei realizari si ceea ce facem cu aceste determinate, ramane strict in mainile noastre. Ceea ce preluam din societate fie direct sau fie prin usa din spate in final este irelevant in fata starii contingente si absurde a vietii, ergo suntem liberi fara de nici un sens ce poate fi derivat din ceva extern...

July 06, 2010 5:30 AM  

Post a Comment

<< Home