Tuesday, August 19, 2008

"...ganduri de zi"

Ma gandeam azi, la ceva oarecum simplu: ce ar face din cineva un bun programator ? Dupa o serie de argumente am ajuns iarasi la ideea de semantica vs. sintactica si forma vs. functie. Pe scurt, limbajele de programare sunt doar niste formaliste sintactice avand, uneori, o anumita functie pe care o pot indeplinii in modul cel mai eficient.

Bun, astfel independenta de formalisme, restrictii si limitari, general vorbind, te poate elibera de apartenenta la un singur limbaj, cu cat poti gandi mai abstract dar in acelas timp sa poti sa implementezi idei in formalisme, atunci poti spune ca esti un programator adevarat. Momentan, spre asta as spune ca tind acum, daca gresesc voi afla in curand.

Discutia despre idei si formalisme se poate extinde si ca o filosofie de viata: atata timp cat crezi in idealuri, utopii sau ideile care-ti guverneaza cele mai adanci colturi ale mintii si ai puterea sa le impachetezi frumos pentru a le aplica in realmul tau cu atata vei putea spune ca traiesti in propriile conditionari.

Aceea era ideea la care ma gandeam acum cateva zile, postul ramanand pana astazi in stare de schita. Este ora 1, am baut, iarasi, un red cup in seara asta; deja devine obijnuinta, nu-i bine. Ce ascult in ultimul timp ? Meshuggah si Magma. Doua trupe diametral opuse desi ambele in curentul rock-ului progresiv.

Prima: albumul obZen este probabil cel mai incisiv album care l-am ascultat vreodata, este atat de dens, brutal, intunecat si constrans de arhitecturi tenebroase incat parca ceva mecanic iti distruge in mod sistematic orice gand curent, lasandu-te intr-o stare letargica... sublima. Versurile ?

"No more ifs, no bias, no ambiguity
No wondering whether this is it
Clarity to brightly shining
the images so painfully absolute

No edges blurred on this awareness
No unknown weights to tip the knowledge scales
eyes dilated to grasp it all
as ever illusion of what we are fails

an unquestionable picture - determined, complete
its crystalline lines untouched by doubt
so vivid, so deprived of hesitation
shining in its evil splendor
..."

Piesa: Combustion. Exprima perfect ideea de claritate absoluta...

"...de fapt, ganduri de noapte"

2 Comments:

Blogger Unknown said...

Un programator bun este o persoana capabila sa traduca aproape complet un tel abstract intr-o secventa de operatiuni concrete, si apoi sa implementeze aceste operatiuni pe o anumita platforma (limbaj de programare + hardware). Doar 10% din programare (daca nu mai putin) se face efectiv pe calculator, restul se face pe hartie si in cap.

August 21, 2008 2:55 AM  
Blogger dakull said...

cred ca ai vorbit exact ca un software project manager

August 21, 2008 2:32 PM  

Post a Comment

<< Home