Saturday, October 15, 2005

calitatea audio pt. "omu' normal"...

mai întâi nişte detalii tehnice... orice producător de plăci de sunet, mai puţin cel care îşi are sediul pe un vapor chinezesc, specifică o serie de caracteristici a respectivei plăci de sunet, problema principală este faptul ca majoritatea cumpărătorilor NU au nici cea mai mică idee ce înseamnă restul specificaţiilor în afară de plaja de frecvenţe suportate... Asta pe lângă faptul (no2) că producătorii mai puţin "profesionali" îşi bat JOC DE NOI. dc ?! pt. că specificaţiile acelea frumoase si rotunjoare dp cutie sunt total desprinse de realitate, fiind ceva de genu "în mod ideal" ca să mă inspir din probleme de fizica din liceu...
okkk... aşa ca o sa iau pe rând fiecare caracteristică în parte, evident nu pe toate acum :)

1- răspunsul în frecvenţă
pe placile gen Genius Live Cr*p 5.1 întâlnim ceva de genu 20Hz-20Khz, adică exact ce poate percepe urechea umană, ÎNSĂ ceea ce au uitat sa specifice este liniaritatea graficului de frecvenţă, adică la aceste plăci graficul arată ca unul unei funcţii de gradul doi (cocoşat rău de tot) ceea ce nu este prea bine pentru mp3-urile noastre cu Vivaldi codate la 128k, de ce ?! simplu pt. că acolo unde graficul este cocoşat frecvenţele respective se vor auzi mai tare respectiv mai încet... şi uite aşa detaliile (oricum aproape inexistente) din mp3-uri chiar devin inexistente.
în cazul companiilor care îşi respectă clienţii pe lângă arhicunoscuta 20-20 mai avem şi un +/- xdB, ce reprezintă deviaţiile maxime în intensitate a liniarităţii graficului de frecvenţă. O placă profesională are +/- 1dB, una bună +/- 3dB. Chestiile integrate in plăcile de bază (da mă refer la codec-urile Realtek) pot ajunge uşor la +/- 10dB sau chiar mai mult. Acelea NU sunt plăci de sunet, doar dacă vă plac mp3-urile codate la 128kpbs.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home